Baudet als duurzaamste man van Nederland: hoe dan?1 minuten leestijd

Het klimaatontkennende Forum voor Democratie werd vorige week in één keer de grootste partij in de Eerste Kamer. Welke lessen kunnen we trekken uit deze winst?

Groene Thierry
Thierry

Allereerst een broodnodig stuk relativering: 86% van het electoraat stemde niet op de partij en bovendien nam het aantal klimaatvriendelijke stemmen over de hele linie bezien toe.

Drie lessen voor de toekomst

Maar hoe wordt zelfs ‘Thier’ de meest duurzame man van Nederland?

1. Minder Grote Woorden

De Grote Verbouwing. De Grote Transitie. De grootste verandering sinds de Industriële Revolutie. Dergelijke termen vliegen je bij het volgen van het klimaatonderwerp om de oren. En ja, ook ik heb me er wel eens schuldig aan gemaakt. In hindsight moeten we concluderen dat deze Grootspraak voor Jan Modaal behoorlijk angstaanjagend is. Beter is om de klimaattransitie te presenteren als behapbaar, betaalbaar en banenleverend. Wat het ook is.

2. Benadruk alles behalve klimaatverandering
Bijzondere ontwikkeling: terwijl de zekerheid over door de mens veroorzaakte klimaatverandering bijna niet groter kan, lijkt het onderwerp bij een groeiend deel van de bevolking weerstand te
veroorzaken. In plaats van uitgebreid ingaan op onjuiste informatie, is het wijzer alles te benadrukken behalve afremmen van klimaatverandering. Dus bij woningverduurzaming: prettig voor uw woningwaarde en verkoopbaarheid, goed voor uw comfort want minder tocht. Bij schone mobiliteit: nu al goedkoper per kilometer, binnenkort ook in aanschaf betaalbaarder dan fossiel. Bij duurzame opwek: heerlijk schone lucht, energieonafhankelijkheid van dubieuze regimes, geen bevende bodem. Benadruk dus alle voordelen behalve het oplossen van klimaatverandering.

Fokke en Sukke, 26 maart 2019

3. Subsideer Jan Modaal
Ik roep het enkele jaren: duurzaam moet eenvoudigweg het betaalbaarste alternatief worden. Als dit met een duwtje van de overheid moet, what’s the problem? Isolatiesubsidies, fiets-, OV- en elektrische-auto-subsidies, opweksubsidies voor huishoudens – het kan. In 2018 klotste het geld bij de Nederlandse Staat tegen de plinten: zo hadden we een begrotingsoverschot van 11,4 miljard euro. Bovendien is Nederland een uiterst betrouwbare terugbetaler en leent het daarom… gratis op de wereldmarkt. Wat is dan slimmer dan dit geld investeren in de reële economie, door duurzame maatregelen voor Jan Modaal te subsidieren?

Steun van de bevolking gegarandeerd!

‘Lekker warm hier moeders’
‘Ja, dankzij die nieuwe isolatiesubsidie!’

Simon van de Beek
De auteur is adviseur duurzaamheid voor een Nederlandse gemeente en schrijft deze blog op persoonlijke titel.

Geef een reactie